Σάββατο 28 Απριλίου 2012

1η ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

Ο Δήμος Λαγκαδά και η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, καλούν τους Δημότες στην 1Η ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ, σε μια διαδρομή άθλησης, ψυχαγωγίας και γνωριμίας με την πόλη μας.


Με αφετηρία την κεντρική πλατεία Λαγκαδά, θα περιηγηθούμε παρέα στις γειτονιές της πόλης μας, με σημείο τερματισμού τα Λουτρά Λαγκαδά , όπου και θα πραγματοποιηθούν κληρώσεις ποδηλάτων και δώρων ποδηλατικού εξοπλισμού. Στην εκδήλωση που θα ακολουθήσει, ο κ. Γεώργιος Φαρφάρας, υπεύθυνος Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ευρωπαϊκού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών (Eurovelo) θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες για τα οφέλη και την αξία χρήσης του ποδηλάτου.  

Η 1η Ποδηλατική Διαδρομή, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μαΐου 2012.
09:00 π.μ. δηλώσεις συμμετοχής στην Γραμματεία
10:30 π.μ. έναρξη της εκδήλωσης
11:00 π.μ. εκκίνηση της διαδρομής




Δηλώσεις Συμμετοχής:

- Πρόγραμμα της εκδήλωσης
- Δήλωση Συμμετοχής
- Δήλωση Συμμετοχής Εθελοντών

Πληροφορίες στο Γραφείο Αθλητισμού του Δήμου Λαγκαδά: 
2394 0 20841   Σαράφης Γιώργος

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

Ο Δήμος Λαγκαδά, αποδεικνύοντας στην πράξη την οικολογική του ευαισθησία, προχωρά σε ένα ακόμα βήμα  πολιτισμού και σεβασμού προς το περιβάλλον!

Με αφετηρία την διοργάνωση της 1ης Ποδηλατικής Διαδρομής στις 13 Μαΐου, προγραμματίζουμε μια σειρά ανάλογων δράσεων, με σκοπό να βάλουμε το ποδήλατο στην ζωή μας και την οικολογική μετακίνηση στην συνείδησή μας. 

Μετακινούμαστε οικονομικά, γνωρίζουμε τις ομορφιές της πόλης μας, δίνουμε ανάσα ζωής στο περιβάλλον και την καθημερινότητά μας!

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Δίτροχες επιλογές....ζωής

Τι ποδήλατο να προτιμήσω και γιατί;
Η ΠΙΟ ΚΟΙΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ που βασανίζει -ή θα έπρεπε να βασανίζει- τον υποψήφιο χρήστη ποδηλάτου είναι «τι ποδήλατο να πάρω;» Και είναι σωστό να τον απασχολεί, καθώς το ποδήλατο μπορεί να είναι μέσο μετακίνησης, άσκησης, αναψυχής ή και όλα μαζί.
ΑΡΑ, ΛΟΙΠΟΝ, το «τι ποδήλατο θα πάρω» δεν μπορεί να έχει απάντηση «ένα που να τα κάνει όλα». Είναι σαν να θέλετε ένα ζευγάρι γόβες κατάλληλες και για τρέξιμο ή ένα ζευγάρι σανδάλια για ορειβασία. Απλώς δεν γίνεται. Κι αυτό από μόνο του φανερώνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει κάποιος το ποδήλατο - δεν λέω να το βάλουμε σε ιεραρχία πάνω κι από τις γόβες αλλά, εντάξει, ας του δώσουμε την αξία που του πρέπει...

Σοβαρά τώρα: κάνεις ποδήλατο;

O δίκυκλος δεκάλογος.

Είναι τόσο πολλοί οι λόγοι για να μη χρησιμοποιείς ποδήλατο στις ελληνικές πόλεις: είναι αφιλόξενες, χωρίς ποδηλατοδρόμους, οι οδηγοί δεν έχουν παιδεία -όλοι οι άλλοι είναι γαϊδούρια-, οι δρόμοι έχουν λακκούβες, κάνει ζέστη το καλοκαίρι, βρέχει τον χειμώνα, δεν έχεις πού να το δέσεις, τα κλέβουν, δεν σε προσέχουν τα ταξί, δεν σε προσέχουν τα μηχανάκια, δεν σε προσέχουν οι κοπέλες. Άσ’ τα να πάνε...
Αν συμφωνείτε με ένα ή όλα τα παραπάνω, κάνετε πολύ καλά να χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο, τη μοτοσικλέτα, το σκούτερ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα πόδια σας. Κανείς δεν μπορεί και δεν θέλει να κατηγορήσει κανέναν γι’ αυτό.
Η χρήση ποδηλάτου δεν είναι «καλή πράξη», είναι απλώς «βολική πράξη».
Θα ήθελα, λοιπόν, ν’ απευθυνθώ όχι σ’ εκείνους που κάνουν ποδήλατο ή σκέφτονται να το ξεκινήσουν αλλά στους υπόλοιπους, που δεν θέλουν να κάνουν.
Να τους βεβαιώσω πως δεν υπάρχει λόγος ν’ αρχίσουν να χρησιμοποιούν ποδήλατο, αν δεν θέλουν ή αν δεν μπορούν. Θα μπορούσαν, όμως, για δικό τους καλό, να προσπαθήσουν να κατανοήσουν γιατί κάποιοι άλλοι το χρησιμοποιούν και να τους διευκολύνουν στην καθημερινότητά τους.
Κάπως έτσι θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να σκέφτονται:

Η ζωή με το ποδήλατο

Το ποδήλατο είναι ο πιο απλός τρόπος μετακίνησης μετά το περπάτημα. Είναι, μάλιστα, τόσο φυσικό να το επιλέξει κάποιος, ώστε οι σύγχρονες κοινωνίες μέχρι πριν από μερικά χρόνια σχεδόν το ξεχνούσαν.
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ της χρήσης του ποδηλάτου στις σύγχρονες πόλεις και δεν είναι δύσκολο να επιχειρηματολογήσει κάποιος υπέρ της χρήσης του, προκειμένου να σκεφτεί σοβαρά να το εντάξει στην καθημερινότητά του.
• Είναι το πλέον εύχρηστο και βολικό μέσο για την κάλυψη μικρών αποστάσεων.
• Δεν χρειάζεται καύσιμα και το κόστος χρήσης και συντήρησής του είναι μικρό.
• Η τακτική του χρήση βελτιώνει την υγεία και αυξάνει σημαντικά το προσδόκιμο της ζωής.
• Δεν καταλαμβάνει χώρο, είναι αθόρυβο και δεν παράγει κανενός είδους ρύπο.
• Αποτελεί έναν θαυμάσιο τρόπο να γνωρίσει κάποιος καλύτερα την πόλη του.
Όπως συμβαίνει με καθετί αυτονόητο όμως, συνήθως απαιτείται να πείσεις τους άλλους γι’ αυτό. Η επιχειρηματολογία μπορεί να είναι ιδιαίτερα απλή: